zaterdag 26 oktober 2013

Interculturele communicatie en competentie

Deze dagen heel wat werk verzet in kader van thema interculturele competentie en communicatie.
In eerste instantie gisteren een tweedaagse atelier Interculturele Competentie afgerond. Tien professionals uit verschillende sectoren dachten na over volgende onderwerpen: wat is interculturele competentie precies? Hoe kunnen we het scherper definiëren en hoe kunnen we het ontwikkelen en ondersteunen bij medewerkers, klanten, de maatschappij in het algemeen? We lieten ons op onze zoektocht inspireren door heel wat bronnen: enerzijds bestaande handboeken als dat van Politeia (zie eerder) of Jitske Kramers Normaal is anders.  Anderzijds de rijke ervaring en inzichten van de deelnemers zelf, losgemaakt door de reacties op beeldmateriaal, zoals een aantal clips uit Johanatan Safran Foers' 'Everything is Illuminated'. Een heel boeiende uitwisseling, nog extra rijk door het idee van co-trainer Fanny Matheusen om de deelnemers aan de slag te zetten in een oefening volgens de principes van het coöperatief leren. De ene groep focuste op het thema 'coachen van interculturele competentie' ,de andere ontwikkelde een aantal elementen inzetbaar in trainingen en vorming rond dit thema. De deelnemers waardeerden de manier van werken heel erg: op korte tijd werden heel wat ideeën op tafel gebracht en mogelijke werkvormen uitgewisseld. Voor herhaling vatbaar dus, dat coöperatief leren, zeker in onze sector. Ook de website Diversiteit in Actie legt een rechtstreekse link tussen dit soort van samenwerkend leren en het aanscherpen van onze capaciteiten om om te gaan met verschillen. En zo maakten we onze training coherent qua inhoud en vorm.

Eens het atelier afgerond was het dan tijd om me voor te bereiden op een aantal intensieve dagen interculturele communicatie. Eerst en vooral, alles in stelling brengen voor een hele dag inspiratie en intervisie met Edwin Hoffman, ontwikkelaar van het TOPOI model. Vorig jaar mocht ik dit soort dag een eerste maal organiseren op het Kruispunt. De wachtlijst voor deelname was toen zo lang dat een herhaling niet kon uitblijven. En ook dit jaar liepen de aanmelding voor deelname erg vlot. Dat verwondert me niet. Dit model biedt heel wat mensen al jaren inspiratie en houvast in het werken rond communicatie in een steeds diverser context. Je kan er meer over lezen op de verder ook heel interessante site van Pigmentzorg.  En je kan tegelijk ook deelnemen aan een intensieve TOPOI tweedaagse die ik zelf mee begeleidt in het voorjaar van 2014.
Een tweede TOPOI activiteit valt net voor het weekend van 11 november: samen met collega Bram zal ik een workshop verzorgen op de Sensoa Netwerkdag Kwetsbare Migranten en Seksuele Gezondheid.  We gaan met de deelnemers een paar concrete cases analyseren en na denken over toekomstige aanpak. De aangeleverde praktijkverhalen beiden alvast stof tot nadenken: een zo gevoelig onderwerp als seksualiteit roept altijd al spanning en vaak ook onwennigheid op. Vaak wordt die dan 'cultureel' en 'religieus' vertaald, waardoor het geheel nog moeilijker bespreekbaar wordt. Ik beschouw het alvast als een hele uitdaging en eer om met deze professionals uit de zorg te mogen nadenken over hoe ze ook met hun cliënten en patiënten van andere origine aandachtig en open kunnen omgaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten