zondag 24 november 2013

Superdiversiteit

Deze week heel wat nieuwe inspiratie rond topic superdiversiteit en migratie:
Allereerst grasduinen in het boek van Baukje Prins, 'Superdivers'. Integratie, zegt ze,  is een zaak van een samenleving van minderheden geworden. In het boek onderzoekt ze de vraag of het  mensen lukt om in zo’n ‘superdiverse’ omgeving relaties aan te gaan over de grenzen van hun ‘eigen’ groep heen: op welke terreinen vinden ze elkaar, en wanneer stokt de communicatie? En welke rol spelen verschillen in cultuur hier eigenlijk bij? Het boek bevat het verslag van een aantal casestudies naar alledaagse omgangsvormen in de grootstedelijke samenleving, verricht door onderzoekers verbonden aan het lectoraat Burgerschap en Diversiteit van De Haagse Hogeschool.

Daarna ook nog een boeiende lezing bijgewoond van Dirk Geldof.  Hij schets een aantal mogelijke toekomstscenario's voor onze hedendaagse steden. Hetzelfde doet Maurice Crul in zijn rede bij de inauguratie van een nieuwe leerstoel rond het thema (al in maart dit jaar). Beide wijzen op het belang van een mentaliteitswijziging: durven denken aan majority-minority cities, steden waar geen enkele groep nog dominant kan zijn. Bij Crul daarbij ook de intrigerende hypothese van het belang van inter-etnische vriendschappen (elective diversity), de flower-power voorbij.  Overgings ook al eens de focus van een project van de Universiteit van het Algemeen Belang in 2006. Verschillende Maten, heette dat. De UAB focust nu ook nog op stedelijkheid en jongeren. Te volgen!

vrijdag 8 november 2013

Naar de top

Enkele dagen ziek geweest en daarbij dankbaar gebruik gemaakt van een kijk-tip van collega Tine. Samen met Tine ben ik actief in de evaluatie van de zogenaamde methodiek 'Toekomstorientering voor mensen zonder wettig verblijf. 'Een aantal van die mensen waren te zien in de onvolprezen documentaire: 'Naar de Top'. Jongeren uit een Brusselse boksclub proberen samen een van de hoogste bergen in de Alpen te beklimmen, en zijn tegelijk op zoek naar zichzelf. Ze brengen hun verhaal zelf in beeld met hun smartphone.
Het verhaal van 'Naar de top' kreeg deze week ook een echo in Knack. Daarin vertelde auteur  Khaled Hosseini over zijn eigen verleden en hoe hij kijkt naar de Afghaanse jeugd vandaag. "Jongeren terugsturen naar Afghanistan is te gevaarlijk", zo stelt hij.